Följ Samhall

Bokslut: Drygt 6 000 personer bröt utanförskapet under 2012

Pressmeddelande   •   Jan 31, 2013 21:28 CET

I en besvärlig konjunktur då arbetslösheten steg i hela landet erbjöd Samhall drygt 6 000 nya medarbetare arbete eller praktik under 2012, en ökning med 20% jämfört med 2011.

- Jag är väldigt stolt över att Samhall kunnat välkomna så många nya medarbetare. Vi vet alla hur otroligt betydelsefullt ett riktigt jobb är. Inte bara att  för att kunna försörja sig utan också för att det ger ett socialt sammanhang, bryter utanförskap och ger en möjlighet till personlig utveckling, säger Monica Lingegård, vd på Samhall.

Totalt hade Samhall 19 148 (18 641) personer inom kärnuppdraget vid årets slut. Utöver det fick Samhall inför 2012 ett nytt uppdrag från staten, att skapa utvecklingsanställningar för personer som varit långtidssjukskrivna. Regeringens mål överträffades och under året fick 1 163 personer en utvecklingsanställning. 2 068 personer bereddes dessutom praktik inom jobb- och utvecklingsgarantin.

- Men endast Samhall räcker inte när det står över 200 000 personer med funktionsnedsättning i kö för ett jobb. Det är inte hållbart att så många som vill jobba inte får jobba. Samhalls ansvar är att erbjuda våra medarbetare riktiga jobb men också att göra dom attraktiva för andra arbetsgivare att rekrytera. Fler arbetsgivare behöver se den dolda kraft som finns hos våra medarbetare. Här kan Samhall också hjälpa till att ge arbetsgivarna det stöd de behöver, säger Monica Lingegård.

En nyligen gjord undersökning visar att så många som nio av tio svenska företag idag är villiga att anställa personer med funktionsnedsättningar. Den främsta anledningen är att arbetsmiljön främjas eftersom alla accepteras som de är.

- Företagen tycker det är viktigt att ta ett samhällsansvar men ser det inte som välgörenhet utan anser att det handlar om kompetens. Dessa företag ser därmed glädjande nog talangen, personalförsörjningen och möjligheten att driva affärerna framåt, säger Monica Lingegård, vd för Samhall.

Trots ett pressat konjunkturläge då många kunder gjort nedskärningar ökade Samhall bruttovinsten med 15 miljoner kronor under 2012. Affärsområdet Tjänster stod för en tillväxt på fem procent. Satsningar på försäljningsorganisationen, ett nytt tjänstekoncept och produktpaketering har bidragit till utvecklingen.

Resultatet efter finansiella poster blev 23 (143) miljoner kronor. Räntabiliteten blev 3 (9) procent. Soliditeten uppgick till 46 (47) procent.

Antalet övergångar till anställningar utanför Samhall uppgick under året till 987 (1039), vilket motsvarade 5,2 (5,7) procent.

Av de som nyrekryterades under 2012 kom 43 procent ur grupper som särskilt prioriteras, exempelvis personer med mer än en funktionsnedsättning. Detta är en ökning på tre procent sedan 2011.

För ytterligare information kontakta:
Stefan Hladisch, informationschef, stefan.hladisch@samhall.se, 08-553 411 30.

 

Samhall är en av Sveriges största serviceleverantörer. Företaget har runt 20 000 anställda på över 250 orter och erbjuder tjänster inom allt från städ, tvätt och fastighet till logistik och tillverkning. Samhall ägs av svenska staten och omsätter årligen cirka sju miljarder kronor. Företagets kärnuppdrag är att skapa utvecklande arbeten åt personer med funktionsnedsättning och lyckas genom att matcha rätt person till rätt arbete i konkurrensutsatta kunduppdrag.

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.